SWISS PREMIUM ORAL CARESWISS PREMIUM ORAL CARE

Επιλέξτε τη χώρα σας Ελλάδα Ελλάδα
Δωρεάν παράδοση για αγορές άνω των 50 €
Παράδοση σε 5-7 εργάσιμες ημέρες
Ασφαλής πληρωμή με 3D Secure

Πώς να πείσετε τα παιδιά να βουρτσίσουν τα δόντια τους

Θέλετε να μάθετε στο παιδί σας πώς να φροντίζει σωστά τα δόντια του. Αλλά, μερικές φορές, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και φαίνεται να μην υπάρχει θέληση από την πλευρά τους. Μην απελπίζεστε! Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό και πολύ ικανοποιητικό. Ας δούμε διάφορους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αγαπάει το βούρτσισμα.

min read
Mar 2022
https://curaprox.gr/blog/post/how-to-get-children-to-brush
min read
Mar 2022
https://curaprox.gr/blog/post/how-to-get-children-to-brush

Τι θα μάθετε σε αυτό το άρθρο;

  • Διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρακινήσετε το παιδί σας για να βουρτσίζει τα δόντια του.
  • Βασικά οδοντιατρικά στοιχεία για τα παιδιά.
  • Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να είστε αυστηροί.

Τι μπορώ να κάνω

Το παιδί μου αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του

Θέλετε να μάθετε στο παιδί σας πώς να φροντίζει σωστά τα δόντια του. Αλλά, μερικές φορές, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο και φαίνεται να μην υπάρχει θέληση από την πλευρά τους. Μην απελπίζεστε! Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρετε και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι πολύ σημαντικό και πολύ ικανοποιητικό. Ας δούμε διάφορους τρόπους για να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να αγαπάει το βούρτσισμα:

Απολαυστικές και τακτικές ρουτίνες

Το παιδί σας πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα: το πρωί και πριν πάει για ύπνο. Αυτό το τελετουργικό πρέπει να είναι ευχάριστο και απολαυστικό, ώστε το παιδί σας να μην έχει κανένα λόγο να το παραλείψει. Για να δημιουργήσετε μια καλή ατμόσφαιρα στο μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη μουσική του παιδιού σας και να παίξετε παιχνίδια.

Ως γονέας, πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε το καλό παράδειγμα, επιδεικνύοντας πειθαρχημένο βούρτσισμα δύο φορές κάθε μέρα. Όσο απασχολημένοι ή κουρασμένοι κι αν είστε, το παιδί σας πρέπει να βλέπει ότι ούτε εσείς παραλείπετε ποτέ το δικό σας βούρτσισμα.

Έλεγχος στο βούρτσισμα

Έχει βρεθεί ότι τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα όταν έχουν τον έλεγχο σε αυτό που κάνουν. Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί διαλέγει μόνο του την οδοντόβουρτσα, είναι πιο πιθανό να τη χρησιμοποιεί πιο τακτικά από ό,τι όταν τη διαλέγουν άλλοι γι' αυτό. Το ίδιο ισχύει και για την οδοντόκρεμα. Δίνοντας στο παιδί σας τη δυνατότητα επιλογής, του δίνετε ένα ισχυρό κίνητρο για να διαμορφώσει καλές οδοντιατρικές συνήθειες. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε τα οδοντιατρικά προϊόντα σε ένα κατάστημα ή στο διαδίκτυο, ρωτήστε το παιδί σας ποιο χρώμα βούρτσας προτιμά ή τι γεύση οδοντόκρεμα θέλει.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Αν ένας γονιός ακολουθεί ένα υγιεινό τελετουργικό βουρτσίσματος, τα παιδιά του είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν το ίδιο. Για τους περισσότερους από εμάς τους ενήλικες, η τυχόν απροθυμία ως προς το βούρτσισμα είναι αποτέλεσμα παιδικών εμπειριών: όταν οι γονείς μας ανάγκαζαν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας με δυσάρεστες, σκληρές ουσίες και δεν ακολουθούσαν ποτέ τους δικούς τους κανόνες. Μη συνεχίσετε αυτήν την παράδοση. Αντ' αυτού, δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα αγάπης, φροντίδας και περιποίησης για την ώρα του βουρτσίσματος. Αυτό έχει τη δύναμη να βελτιώσει σημαντικά την οδοντική υγεία του παιδιού σας στην ενήλικη ζωή του.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω

Είστε σχεδόν καλυμμένοι

Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μαζί, μια εξαιρετική ιδέα είναι να βάζετε μουσική ώστε να διασκεδάσετε τόσο εσείς όσο και το παιδί σας. Αυτό δημιουργεί μόνιμες εντυπώσεις και ευχάριστες αναμνήσεις που θα κάνουν το παιδί σας να αγαπήσει το βούρτσισμα. Μην δίνετε κίνητρα για το βούρτσισμα με λιχουδιές ή άλλες υλικές ανταμοιβές. Μόνο με περισσότερη αγάπη και προσοχή. Να είστε παρόντες με το παιδί σας καθώς βουρτσίζει τα δόντια του. Απαντήστε υπομονετικά σε τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το βούρτσισμα ή την οδοντική υγεία.

Να είστε αυστηροί όταν το παιδί σας αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του. Πρέπει να καταλάβει ότι μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή στην οικογένειά σας. Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι θέμα επιλογής, είναι βασική υγειονομική φροντίδα, ασφάλεια και υγιεινή. 

Τα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να οικοδομήσουν λογικές συνδέσεις μεταξύ των πράξεών τους και των μακροπρόθεσμων συνεπειών. Ως γονέας πρέπει να διδάξετε τη σημασία του καθημερινού βουρτσίσματος.

Περιληψη

Για τους περισσότερους ενήλικες, η τυχόν απροθυμία όσον αφορά το βούρτσισμα είναι αποτέλεσμα παιδικών εμπειριών. Είναι κρίσιμο να διαμορφώνονται θετικές εμπειρίες κατά το βούρτσισμα, ώστε τα παιδιά να συνεχίσουν τις συνήθειες βουρτσίσματος αργότερα στη ζωή τους.  Η παραμέληση των δοντιών του γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες στα δόντια των ενηλίκων στο μέλλον.

https://curaprox.gr/blog/post/how-to-get-children-to-brush